Gelezen in de Maas en Waler

Peuters krijgen onderdak in basisschool

ALTFORST – Even leek het er op dat peuterspeelzaal ‘t Kelderke uit Altforst moest sluiten, omdat er te weinig kinderen waren. De nieuwe onderwijsvorm van basisschool De Tweestroom bood echter de mogelijkheid om hen in te laten stromen bij de kleuters. De organisatie van de school en de speelzaal kregen ‘groen licht’ om de nieuwe situatie een jaar uit te proberen.

Per ingang van het nieuwe schooljaar zijn de leerlingen van De Tweestroom ingedeeld in drie units. In een unit zitten leerlingen van verschillende leerjaren bij elkaar. ‘De units geven ons de kans om leerlingen onderwijs te bieden dat aansluit bij hun eigen individuele leerbehoeften’, vertelt Anja Adams, directeur van de basisschool. Die nieuwe onderwijsvorm, die afstapt van het systeem waarbij kinderen op leeftijd worden ingedeeld, gaf ook de mogelijkheid om de peuters van ‘t Kelderke alvast bij de kleuters mee te laten kijken.

Belangrijke voorziening
Veel ouders waren opgelucht toen zij hoorden dat hun kinderen in eigen dorp naar de peuterspeelzaal konden blijven gaan. ‘Het is een belangrijke voorziening voor een dorp als Altforst’, vertelt Adams. ‘We hopen dan ook dat we deze samenwerking voort kunnen blijven zetten.’ Zij benadrukt overigens dat ook kinderen uit omliggende dorpen, zoals Appeltern, welkom zijn. ‘Ook al gaan zij na de peuterspeelzaal in hun eigen dorp naar het basisonderwijs.’

Betere aansluiting
De school is niet de enige die onderdak biedt aan een peuterspeelzaal, maar wel de eerste waar de peuters in dezelfde ruimte werken en spelen. Hierdoor ontstaan al bijna vanzelf mogelijkheden om samen te werken met de leerkrachten van unit 1. ‘Dat verlaagt de drempel voor peuters als zij straks naar het basisonderwijs gaan’, aldus Adams. ‘Doordat zij al een beetje hebben mogen proeven aan het onderwijs in de kleuterklas, hebben zij automatisch een betere aansluiting.’

De combinatie werkt naar grote tevredenheid van zowel Adams als de leidster van de peuterspeelzaal, die de kleintjes nog steeds onder haar hoede heeft. ‘Belangrijk is natuurlijk wel dat de lerende kleuters geen hinder ondervinden van peuters. Daarom hebben de kleinsten een aparte leesruimte en hebben zij een kringgesprek als de kleuters buiten spelen’, besluit Adams.

Door Ruben Schiks

Gelezen in de De Maas en Waler

Schrijver: Ruben Schiks